Rysk roulette. Det finns inte många andra ord och uttryck som har en lika stark och dramatisk innebörd som vad rysk roulette har. Om du har sett den amerikanska filmen Deer Hunter från 1978 med bland andra Robert De Niro och Christopher Walken i några av de ledande rollerna eller möjligen Ingmar Bergmans film Sommarnattens Leende från 1955 så har du fått en ganska god bild av vad rysk roulette går ut på. Rysk roulette handlar om att en grupp av människor låter en revolver som är laddad med enbart en skarpladdad patron vandra mellan sig varvid de var och en i tur och ordning turas om att sätta revolvermynningen mot sin egen tinning och trycka av. Det är alltså frågan om ett ganska klassiskt självmordsspel där man inte satsar några pengar utan istället sätter sitt eget liv på spel. Man skulle kunna säga väldigt mycket om detta men låt oss i vart fall nöja oss med att säga att rysk roulette inte är ett spel som vi på något sätt skulle vilja rekommendera någon enda människa att delta i. Istället skulle vi vilja gå så pass långt att vi å det starkaste avråder var och en från att delta i dylika aktiviteter. Det finns ingen som helst anledning för någon att spela rysk roulette. Det är ett lika bisarrt och fullständigt vansinnigt fenomen som att hålla på och skära sig själv. Vi snackar alltså om ett i allra högsta grad självdestruktivt beteende som sannerligen bör fördömas å det kraftigaste.
Historien kring rysk roulette
Rysk roulette kommer från Ryssland precis som namnet på detta ”spel” antyder. Detta fenomen dök upp i Sankt Petersburg någon gång kring 1870 när de första revolvrarna av märket Colt anlände till det dåvarande ryska tsardömet. Eftersom det vid den här tiden ålåg en riktig man att inte tåla en förolämpning så brukade ryska gentlemän duellera mot varann till döds, ofta med hjälp av skjutvapen. Dessa dueller förbjöds men då dök istället rysk roulette upp som ett alternativ till prickskyttet på 40 stegs avstånd från varann och problemet med dueller fortsatte, om än i en annan skepnad. Att detta spektakel har kommit att kallas för roulette kan på något ironiskt sätt ha att göra med att det brukar höra till ”spelets” regler att trumman på revolvern alltid snurras innan varje avfyrning. Enligt gängse matematiska formler och krusiduller så ska det tydligen vara en chans på sex att man skjuter sig själv till döds. Rent procentuellt löper man 16, 7 procents risk att panga ihjäl sig själv om man snurrar trumman inför varje gång som man trycker på avtryckaren. Siffror har aldrig känts så nakna och kalla och hårda som i detta sammanhang. Rysk roulette har även vid otaliga tillfällen i historien förekommit som ett mycket grymt sätt att tortera fångar på.
Russian roulette
Den tyska heavy metalgruppen Accept släppte 1986 ett mycket uppskattat album med titeln Russian Roulette. Detta är bara ett av många kulturella uttryck som har hämtat inspiration från rysk roulette.