Rysk roulette är ett spel med det egna livet som insats och som rent traditionellt utförs genom att en eller flera deltagare turas om att rikta en revolver som är laddad med en skarp skott mot sin egen tinning och trycka av. Revolverns trumma snurras alltid innan första deltagaren gör sin avfyrning, detta för att skapa en slumpfaktor som gör att man inte ska veta vilken position som kammaren med det skarpa skottet hamnar. Det är på grund av denna snurrande trumma som detta dödsspel har fått sitt namn, roulette. Att denna form av roulette har sitt ursprung i Ryssland hörs som bekant på själva namnet, rysk roulette. Det känns viktigt och angeläget att redan så här i början av denna artikel höja ett varningens finger och säga att vi inte på något sätt vill uppmuntra till att utöva rysk roulette i någon som helst form. Det är ett avskyvärt sätt att spela på. Rysk roulette har förutom att vara spel även använts som en grym metod att tortera fångar. Då är det en fångvaktare och inte tortyroffret som håller i revolvern, snurrar på trumman och trycker av.
Historia
Dueller har förekommit under lång tid genom historien och bygger på idealet där en gentleman inte kan tåla en förolämpning och därför utmanar sin motståndare på duell man mot man för att på så sätt antingen återupprätta sin heder eller genom att dö i strid för denna så åtråvärda heder. Det var utifrån detta scenario som rysk roulette uppstod. Dueller till döds var nämligen förbjudna i Ryssland på 1800-talet. Av den anledningen var det någon som kom på den geniala idén att istället för att skjuta mot varann så kunde man – till mycket stor del tack vare den amerikanske vapentillverkaren och inovatören Samuel Colts banbrytande uppfinning revolvern – ändå rädda sin egen heder genom ett alternativ till pistoldueller. Rysk roulette hade därmed sett dagens ljus. Man tror med ganska stor säkerhet att det var i Sankt Petersburg på 1860-talet som de manliga aristokraterna började avgöra sina interna tvistemål genom rysk roulette. Denna i de flestas ögon ganska konstiga sedvänja har sedan spridit sig över i stort sett hela världen.
Rysk roulette på film
Rysk roulette är ett ofta förekommande moment på den vita duken. Den svenska filmen Sommarnattens Leende – i regi av Ingmar Bergman – från 1955 innehåller en scen där rysk roulette förekommer. Men den allra mest kända filmscenen med rysk roulette finns nog i den amerikanska filmen The Deer Hunter, som hade premiär 1978. Robert de Niro och Christopher Walken har två av de ledande rollerna i filmen där några soldater tvingas spela rysk roulette under Vietnamkriget.
… och i datorspel
Scenen med rysk roulette i filmen The Deer Hunter har i sin tur inspirerat konstruktörerna av datorspelet Call Of Duty: Black Ops som har plockat några referenser därifrån och implementerat dem i spelet. Så om du skulle ha ett visst intresse för rysk roulette så behöver du bara köpa detta datorspel och få utlopp för ditt intresse på så sätt.